2014 m. rugpjūčio 13 d., trečiadienis




Užderėjus sodo gėrybėms tikrai daug kam kyla klausimas - kaip jas paruošti žiemai, juk dabar galima rasti pačių įvairiausių marinatų, skirtingų receptų ir gaminimo būdų.

Šį receptą gavau praeitais metais ir likau tiesiog sužavėta - agurkai gaunasi be galo skanūs (jie gana aštrūs, todėl tiks mėgstantiems pavalgyti pikantiškai), marinavimas labai paprastas (nes nereikia kaitinti stiklainių, kelis kartus užpilinėti agurkų - tik sudėti į stiklainius ir užpilti marinatu) ir, kas svarbiausia, visada pavyksta puikiai.
Porcijų skaičius: ~ 3 - 4 stiklainiai
Gaminimo trukmė: ~ 40 min + 4 val. pastovėti druskoje

Reikės:
  • 2 kg. agurkų
  • 4 v.š. druskos (nubraukti, paprastos, jokiu būdu ne juoduotos)
Agurkai supjaustomi griežinėliais (~ 4 - 5 mm storio). Druska ištirpinama vėsiame vandenyje (tikslus vandens kiekis nėra svarbus, man dažniausiai užtenka stiklinės vandens) ir užpilama ant agurkų. 
Agurkai paliekami stovėti 4 valandas, tik neužmirštama kartais pamaišyti.

Marinatui:
  • 250 ml acto
  • 250 ml aliejaus
  • 500 g cukraus
  • 3 v.š. čili miltelių
  • Galvutė česnako
Česnakas išspaudžiamas su česnakų spaudykle. Visi ingredientai sumaišomi, statomi ant ugnies ir kaitinami kol užverda (tik nepamirškite pastoviai pamaišyti, nes cukrus gali prisvilti ir pradedant virti stebėkite marinatą nes susidaro putos, kurios greitai kyla ir gali išbėgti).

Nuo agurkų nupilamas susidaręs skystis ir jie sudedami į stiklainius (labai nesuspaudžiant, nes tada marinatas sunkai nubėga iki apačios) ir užpilami verdančiu marinatu.


Skanaus!




12 komentarų:

  1. O uzsukus dangteli reikia apversti stiklainius?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šiaip nebūtina, bet aš dažniausiai apverčiu - tada marinatas geriau pasiskirsto visame stiklainyje.

      Panaikinti
  2. Nuo agurku nupilta susidariusi skysti ispilti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. 3-4 stiklainiai,tai cia kokios talpos stiklainiai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na ir as uzsimarinavau siuos agurkelius.Tik siokie tokie pastebejimai is mano puses ;) 2 kg agurku vos ne vos sukisau i 4 puslitriukus,teko net su saukstu paspaust kad visi tilptu.O vat marinato per daug 4 puslitriukam gaunasi is jusu normos.Is sios normos as uzpiliau 5 vnt 0.5 l stiklainius,ir dar siek tiek liko marinato.Laukiu nesulaukiu kada galesiu paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labai džiaugiuosi, kad išbandėte :) aš parašiau kiek man stiklainiukų reikėjo ir man tikrai sutilpo (tik pas mane, kaip rašiau, kai kurie stiklainiai buvo didesni nei puslitriniai. O dėl marinato, tai ir man kartais jo lieka, o kartais - susinaudoja visas, net pati nežinau nuo ko tai priklauso :)
      O ragaut jau galima ir už poros savaičių, tik nepamirškit, kad ilgiau pastovėję tampa šiek tiek aštresni :)
      Skanaus :))

      Panaikinti
  5. Ragaut jau galima ir sekančią dieną. Nebūtina į stiklainiukus uždaryt, galima ir kokiam puode parą laiko pamarinuot :) Mama pernai tokius darė, tai galima pirštus apsilaižyt, nuostabūs agurkai gaunasi :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Žinoma galima, bet pastovėję šiek tiek ilgiau jie "prisitraukia" daugiau skonio, tampa šiek tiek aštresni :)

      Panaikinti