2015 m. birželio 13 d., šeštadienis



Vasara... tas nuostabus metų laikas, kai visa gamta tarsi pripildyta vienas po kito išsiskleidžiančių žiedų aromato, kai saulė lepina mus savo šiluma, o po stipraus, šilto vasaros lietaus vėl mėgaujamės gaiva ir niekuo nepakeičiamu, lyg ir nuo vasaros neatsiejamu kvapu. Kai nosį kutena šviežiai nupjautos žolės aromatas, o vakare, laukiant ant laužo čirškančių kepsnių ar sultingų daržovių vis tenka vyti šalin palei ausį zyziantį uodą....


Atrodo, kad pati gamta rodo, ką gi pasigaminti desertui. Kai aplinkui tiek skanių, gaivių ir visų taip mėgstamų šviežių vaisių ir uogų, rodos taip ir skubame pasimėgauti kuo nors be galo skaniu, gaiviu ir vasarišku.


Šis desertas yra mano mėgstamiausias ir aš tikrai nemeluoju... Tikrai niekada neatsisakyčiau panna cottos, nes manau, kad tai - tikrai vienas tobuliausių desertų. O jei panna cotta pagaminta tinkamai, su nepaprastai švelniu ir  nuostabiu burbono vanilės aromatu, švelniais ir lengvais braškių putėsiais bei švelniai rūgščia braškių žele.

Porcijų skaičius: priklausomai nuo stiklinių talpos
Gaminimo trukmė: labai sunku nurodyti tikslų laiką - kiekvienas etapas užtruks apie 30 min. + šaldymo laikas.

Vanilinė panna cotta:
  • 200 ml. pieno
  • 200 ml. grietinėlės (35 - 36%)
  • 80 g cukraus
  • 3,5 a.š. želatinos (granulių)
  • Pusė valilės ankšties
 Želatina užpilama šiltu vandeniu, išbrinkinama, o vėliau pašildoma, kad ištirptų (tai galima daryt garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje).
Pienas, grietinėlė ir cukrus sumaišomi nedideliame puode.
Vanilės ankštis perpjaunama išilgai, iš jos išimamos sėklytės. Sėklytės ir perpjauta vanilės ankštis dedamos į puodą su pieno mišiniu.
Puodas statomas ant nedidelės ugnies ir kaitinamas beveik iki virimo (bet jokiu būdu NEUŽVERDAMA!!!)
Į įkaitusį mišinį, nuolat maišant, plona srovele supilama ištirpinta želatina.
Panna cotta išpilstoma į stiklines ir dedama į šaldytuvą stingti (priklausomai nuo stiklinių dydžio stings nuo 1 iki 2 - 3 val.)

Braškių putėsiai:
  • 200 g braškių tyrės (~250 g braškių)
  • 20 g cukraus
  • 4 g želatinos lapelių (2,5 vnt.)
  • 150 ml grietinėlės (35 - 36%)
Jei braškių tyrę ruošiate patys: braškės sutrinamos virtuviniu trintuvu ir perkošiamos per sietelį, kad neliktų kauliukų.
Želatinos lapeliai pamerkiami į ledinį vandenį.
Pusė braškių tyrės sumaišoma su cukrumi ir pašildomos (kol tyrė bus beveik karšta, o cukrus ištirpęs). 
Į šiltą tyrę sudedami nuo vandens lengvai nuspausti, suminkštėję želatinos lapeliai. Viskas gerai išmaišoma, kol visa želatina ištirps. Įmaišoma likusi braškių tyrė ir viskas paliekama atvėsti.
Grietinėlė suplakama iki lengvų, bet gana standžių putų ir atsargiai įmaišoma į braškių mišinį.
Putėsiai supilami ant sustingusios panna cottos ir paliekami stingti (priklausomai nuo stiklinių dydžio stings nuo 0,5 iki 1 - 2  val.)

Braškių žele:
  • 300 g braškių tyrės (~375 g braškių)
  • 30 g cukraus
  • ~5 g želatinos lapelių (3 vnt.)
Jei braškių tyrę ruošiate patys: braškės sutrinamos virtuviniu trintuvu ir perkošiamos per sietelį, kad neliktų kauliukų.
Želatinos lapeliai pamerkiami į ledinį vandenį.
Pusė braškių tyrės sumaišoma su cukrumi ir pašildomos (kol tyrė bus beveik karšta, o cukrus ištirpęs). 
Į šiltą tyrę sudedami nuo vandens lengvai nuspausti, suminkštėję želatinos lapeliai. Viskas gerai išmaišoma, kol visa želatina ištirps. Įmaišoma likusi braškių tyrė ir viskas paliekama atvėsti.
Žele supilama ant sustingusių putėsių ir paliekama stingti (priklausomai nuo stiklinių dydžio stings nuo 0,5 iki 1 - 2  val.)

Skanaus!




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą