2013 m. liepos 22 d., pirmadienis



Na pagaliau ir susiruošiau pristatyti garnyrų karalių, o gal ir ne - tiesiog nuostabų patiekalą.
Risotto (lietuviškai dar vadinams daugiaryžiu) yra kilęs iš Italijos, žinoma kaip ir visi nepakartojami patiekalai. Risotto galima ruošti su įvairiausiai ingredientais, mėsa, daržovėmis, vaisiais ar uogomis, viskas priklauso nuo norų ir fantazijos. Na, o šis receptas yra būtent to tikrojo ir originalaus risotto gaminimo būdas, todėl labai prašau atkreipti dėmesį į visus ingredientus, nes visi jie yra tikrai "gyvybiškai" svarbus :)


Porcijų skaičius: ~ 6 - 8 porcijos
Gaminimo trukmė: ~ 40 min

Taigi nepakartojamam risottui reikės:

  • 2 stiklinės ryžių (aš naudoju plikytuosius ryžius, juos gana paprasta rasti parduotuvėse tačiau geriausiai risottui tinka ryžiai arborio ir carnaroli sumaišyti lygiomis dalimis)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • ~100 ml balto sauso vyno
  • ~1 l sultinio (sultinio kiekis kaskart gali šiek tiek kisti, todėl neišsigąskite jei jo prireiks šiek tiek daugiau arba mažiau.
  • ~30g sviesto
  • Sauja tarkuoto parmezano
Visų pirma kaip galima smulkiau supjaustomi svogūmai ir česnakai. Keptuvėje sumaišoma ~2 šaukštai alyvuogių aliejaus ir šaukštas sviesto, sviestui ištirpus apkepami svogūnai ir česnakai, tik labai nestipriai, mums nereikia, kad jie įgautų auksinį atspalvį, jie turi tiesioj suminkštėti. Tada padidinama kaitra ir suberiami ryžiai, jie kaitinami kol taps lengvai skaidrūs ir sugers visą aliejų. Į ryžius supilamas vynas ir palaukiama kol jis išgaruos. Na, o tada  prasideda tikrasis darbas, kaitra sumažinama kiek galima daugiau, ryžiai pastovai maišomi (beveik niekada nenustojant) ir po truputį pilamas sultinys (maždaug po samtį ar du) ir sultiniui išgaravus pilama dar ir taip kol ryžiai suminkštės. Tačiau čia taip pat labai svarbi vieta, ryžius reikia pastoviai ragauti, bet prieš nusprendžiant, kad ryžiai gatavi reikia nepamiršti jog tai itališkas patiekalas ir jie turi būti paruošti "al dente" tai yra viduje dar turi būti šiek tiek kietoki, paaiškinsiu kodėl: tokiame ryžių gaminimo etape reikės suberti sūrį ir įdėti sviestą ir palikti ryžius keletui minučių, tuo metu ryžiai baigs gamintis, nes keptuvė dar bus įkaitusi ir pačių ryžių vidinė temperatūra dar bus gana aukšta.

Štai ir viskas, skanaus!


O čia, keli risotto variantai:



 su vištiena



su daržovėmis


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą