2014 m. liepos 29 d., antradienis


 

Sulaukus vasaros gėrybių - daugybės pomidorų ir cukinijų, būtinai norisi kažką iš jų pasigaminti. O kas gi gali būti geriau, jei ne įžymusis "ratatouille"?



Porcijų skaičius: ~ 6 - 8 porcijos (vidutinio dydžio apvali kepimo skarda)
Gaminimo trukmė: ~ 1 val. 45 min. 

Reikės:
  • 2 morkų
  • 2 saliero stiebų
  • Skiltelės česnako
  • 1 svogūno
  • 2 saldžiųjų paprikų (geriausia - raudona ir geltona)
  • Pusės čili pipiro
  • 800 g konservuotų pomidorų be odelių
  • Druskos
  • Pipirų
  • Šaukšto Provanso žolelių
  • 6 baziliko lapeliai
  • 1 žaliosios cukinijos
  • 1 geltonosios cukinijos
  • 1 baklažano
  • 4 pomidorų
  • Alyvuogių aliejus
  • Šaukšto sviesto
  • Žiupsnelis džiovinto čiobrelio
Paprikos dedamos ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinamos kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi. Apdegintos paprikos sudedamos į indą ir uždengiamos maišeliu, paliekamos  ~10 min. pastovėti.
Morkos, salieras ir svogūnas supjaustomi nedideliais kubeliais. Česnakas ir čili susmulkinami.
Pastovėjusios paprikos nulupamos ir supjaustomos kubeliais.
Keptuvėje įkaitinamas sviestas su pora šaukštų alyvuogių aliejaus. Į keptuvę sudedamos morkos, salieras ir svogūnas ir viskas ~ 10 min kepama. Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudedamos paprikos, česnakas, čili ir konservuoti pomidorai. Viskas pagardinama druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinama ~15 ~ 20 min.
Tuo metu, cukinijos, pomidorai ir baklažanas supjaustomi ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu). Baklažanai apibarstomi druska ir paliekami ~10 min pastovėti ir po to nuplaunami šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
Daržovėms baigus troškintis jos sutrinamos kartu su baziliku.
Daržovių masė supilama į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliojamos supjaustytos daržovės.
Troškinys aptepamas aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišoma sutrinta skiltelė česnako, žiupsnelis čiobrelio ir pagardinama druska, pipirais), troškinys dar šiek tiek pabarstomas druska.
Troškinys uždengiamas folija ir dedamas kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidengiamas ir dar 30 min kepamas, kol daržovės pilnai suminkštės.

Skanaus!

3 komentarai:

  1. Kadangi dujinės viryklės neturiu, teks ant laužo. :) Manau bus laaabai skanu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Maja, ant laužo bus netgi skaniau :) Dujinė viryklė - tai išeitis, kai ant laužo kepti galimybės nėra.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Maja, ant laužo bus netgi skaniau :) Dujinė viryklė - tai išeitis, kai ant laužo kepti galimybės nėra.

    AtsakytiPanaikinti