2014 m. liepos 2 d., trečiadienis



Plovas - visiems gerai žinomas patiekalas, kurio receptų ir variacijų yra, žinoma, be galo daug. Juk plovo istorija skaičiuojama nuo senų senovės. Todėl suprantama, kad čia galiu pateikti ne visai tą tikrąjį receptą, tai - mano variacija ir kokia ji bebūtų, visiškai tokia kaip originalusis plovas, ar labai smarkiai nuo jo nutolusi - šis plovas tikrai buvo be galo skanus. :)

Porcijų skaičius: ~6 didelės porcijos (jei mažesnės užtektų ir 10 žmonių)
Gaminimo trukmė: ~ 1 valanda

Reikės:
  • ~600 g mėsos (aš naudojau kiaulieną, bet galite naudoti bet kokią mėgstamą mėsą)
  • 2 didelių morkų
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 stiklinių ryžių (naudojau plikytus)
  • Verdančio vandens
  • Druskos
  • Pipirų
  • Žiupsnelio ciberžolės
  • Pusės šaukštelio kumino
  • Šaukštelio raugerškio uogų
Svogūnas susmulkinamas, morkos sutarkuojamos ir viskas porą minučių apkepama keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
Ryžiai kelis kartus perplaunami vandeniu.
Mėsa supjaustoma nedideliais kubeliais, pagardinama druska ir pipirais. Gilioje keptuvėje ar puode (puiku, jei turite specialųjį puodą - kazaną) kuriame bus ruošiamas plovas įpilamas šlakelis aliejaus ir gerai įkaitinamas. Mėsa sudedama į karštą aliejų ir kepama kol apskrus, kartu įmetamos neluptos česnakų skiltelės. Mėsai gražiai apskrudus sudedamos kepintos morkos ir svogūnai, suberiami prieskoniai, viskas dar minutę pakepinama, tada kaitra sumažinama ir ant mėsos suberiami ryžiai (nemaišoma!) ir viskas užpilama verdančiu vandeniu, taip, kad ryžiai būtų šiek tiek apsemti.
Viskas troškinama ant nedidelės ugnis kol ryžiai suminkštės (~20 min), jokiu būdu nemaišant, tik patikrinant ar netrūksta vandens, jei vandens mažai, įpilama dar šiek tiek.
Baigus troškinti ir ryžiams suminkštėjus plovas permaišomas šakute, kad ryžiai nesuliptų ir būtų birūs.
Puikiai tinka patiekti su šviežiomis petražolėmis.

Skanaus!



2 komentarai:

  1. Pradžia gera, bet recepte yra netikslumų. 600 gr mėsos 6 ar net 10 žmonių tikrai neužteks, išvirus ar iškepus mėsos neliks nei po 50 gr skaičiuojant valgytojui. Pilti daugiau vandens jau plovui gerokai apvirus yra tolygu savižudybei, gausit košę, mėsa per 20 min sunkiai išvirs. Neluptas česnako skilteles dedate apkepėmui su mėsa, tai kada ir kaip reikės graibyti tas česnako odeles iš plovo, nes jos tikrai nesuvirs? Šis plovas tik su aviena vadinasi Uzbekišku plovu. Sėkmės

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū už patarimus. Plovą dariau pirmą karta, ir tikrai manau kad pavyko neblogai. Porcijų skaičius tikrai normalus, nes juk valgoma ne tik mėsa, o ir ryžiai, kurie yra sotūs, vandens pati dapyliau, nes nemanau, kad gerai, jei ryžiai pritrūkus vandens ima degti ir be to - tikrai niekas nepavirto į košę, ryžiai buvo purūs ir birūs. Česnakas dedamas su odelėmis, tai žinau tikrai, tik dažniausiai dedama visa česnako galva, bet tam reikėtų didesnio kiekio, ir ne visi taip mėgsta česnaką. Mėsą rinkausi mėgstamą, nes avienos nevalgau - tai skonio reikalas.
    Bet kokiu atveju, dėkui už Jūsų pastebėjimus.

    AtsakytiPanaikinti